כללים ללינה משותפת בטוחה
- temimashaashua
- 2 באוג׳ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
הוראות משרד הבריאות הינם נגד לינה משותפת באותו מיטה. למרות הוראות אלו, רוב ההורים ישנו במשותף עם תינוקם באיזשהו שלב. מחקרים מראים שבמדינות שמצהירים נגד לינה משותפת – אחוז הלינה המשותפת (ואחוז המוות בעריסה) נשאר יציב. לעומת זאת, במדינות שבהן המדיניות היא להסביר על לינה משותפת בטוחה – אחוז תמותת מוות בעריסה פחת משמעותית.
לינה משותפת נפוצה יותר בקרב אימהות לתינוקות יונקים. זה לא מתאים לכל אחת. זה לא על פי הנחיות משרד הבריאות. ובכל זאת, אם בחרתם לישון בלינה משותפת – יש פרוטוקול מסודר של ה-ABM (האקדמיה לרפואת הנקה) לשינה בטוחה יותר.
אז איך עושים זאת בצורה בטוחה?

1. משטח בטוח – לא על ספה, כיסא, כרית. על מזרון קשיח, ללא כריות או שמיכות עבות שיכולות חלילה לגרום לחנק. בלי מרווחים בין המיטה לקיר כדי שתינוק חלילה לא יתגלגל ויתקע שם.
2. ללא אלכוהול, סמים, תרופות מרדימות ועישון. אם המבוגר תחת השפעת סמים, אלכוהול או תרופות מרדימות אין לישון ליד התינוק. יש להרחיק את התינוק מעישון וכן עישון יד שנייה (בגדים או חפצים שמריחים מעשן סיגריות). בנוסף, תינוק לאמא שעישנה בהריון שלו מעלה את רמת הסיכון.
3. להקפיד שהתינוק לא ישן על הבטן. תינוקות ישנים על הגב.
4. על מיטת ההורים התינוק ישן תמיד בהשגחה.
5. תנוחת C – בתנוחה זו האמא יוצרת חצי מעגל סביב התינוק. האמא על הצד, פונה לתינוק. ראשו בגובה החזה. ידה התחתונה מעל ראש התינוק – מרחיקה אותו מהכרית. רגליה מקופלות מתחתיו למנוע ירידה למטה. התמונה מהאתר של BASIS - baby sleep information source

6. הנקה כגורם מעלה בטיחות בלינה משותפת: הנקה (גם חלקית) למשך חודשיים לפחות הינו גורם מגן משמעותי מאוד מפני מוות בעריסה (מוריד את הסיכון ב53%). לינה משותפת מעלה את אחוז ההצלחה של הנקה לטווח רחוק. בנוסף, לינה משותפת בהנקה מכפילה או משלשת את מספר הארוחות של התינוק.
ההחלטה לישון עם תינוקכם במיטה היא החלטה אישית. אם החלטתם כך – שמרו על כללי הבטיחות.
מקורות: פרוטוקול #6 של האקדמיה לרפואת הנקה (מעודכן ב2019) https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/bfm.2019.29144.psb UNICEF UK ו-BASIS: https://www.unicef.org.uk/.../Co-sleeping-and-SIDS-A... משרד הבריאות: https://www.health.gov.il/.../infants/care/Pages/SIDS.aspx
Comments