איך מטפלים בגודש?
- temimashaashua
- 2 באוג׳ 2021
- זמן קריאה 1 דקות
גודש נגרם כאשר לא מפנים חלב מהשד ותאי החלב מתמלאים בחלב. בתקופת החגים כשנשים רבות עסוקות מאוד (במיוחד עכשיו עם הקורונה והסגר!) קורה שהנקות נדחות או שמדלגים על שאיבה. נוצר מצב שלא מפנים חלב בתדירות הרגילה והגודש הנורא מגיע. השד מרגיש קשה "כמו אבן" וכואב מאוד.
חשוב מאוד לטפל מיד בגודש משתי סיבות: הראשונה, כי מצב של גודש מאותת לגוף שאין דרישה לכל החלב הזה וצריך לאזן כמויות. לכן אחרי גודש נחווה ירידה באספקת החלב. הסיבה השנייה, ואולי היותר חשובה, היא שאם לא נטפל בגודש, החלב עומד במקום ועלול לגרום לדלקת בשד.
אז איך מטפלים בגודש?

1. קומפרסים קרים על השד – אפשר להרטיב חיתול בד / פד ולהקפיא, שקית אפונה קפואה מהמקפיא או כל דבר אחר קר מאוד. הקור מכווץ את תאי החלב, מרגיע את הכאב ועוזר לחלב לצאת, בפרט בהנקה.
2. פינוי חלב תדיר – להניק / לשאוב בתדירות גבוהה מהרגיל. בהנקה יש לדאוג שהתינוק יונק באופן פעיל. הקשיבו לבליעות שלו. להעביר צד ברגע שהוא מפסיק לבלוע ועובר למצב נשנושים. אפשר לעזור לחלב לזרום על ידי סחיטה של השד בזמן ההנקה.
בשאיבה בלעדית יש להגביר תדירות – כל שעתיים נניח, או כאשר השד מרגיש מלא. יש לשאוב עד שהחלב מפסיק לזרום. פעמים רבות נשים נמנעות לשאוב מתוך חשש שיעודדו יותר חלב ושמעגל הגודש לא יסתיים. זוהי טעות. שאיבה רק עד לשלב הטפטופים לא תגרום לגירוי רב מדי. אמנם ייקח זמן רב יותר עד שמאזן החלב יתאזן, אך אין חשש לעלייה בכמויות החלב, לדלקת או להמשך כאבים עזים.
3. משככי כאבים – כדורים ממשפחת האיבופרפן (נירופן, אדוויל, אדקס וכו') מותרים בהנקה ומומלצים במצב של גודש מכיוון שהם נוגדי דלקות ומורידים את הסיכון לדלקת בשד.
Comments